In Maastricht worden de dierproeven uitgevoerd bij de Maastricht University (UM). Op het moment hebben zij een proefdiercentrum welke gevestigd zit bij het ziekenhuis (AZM), met een kleine buitenruimte aan de Doctor Tanslaan.

Afgekeurde politie-honden
Niet alleen hebben onderzoekers gebruik gemaakt van labradors, zoals hieronder beschreven, ook politie-honden welke niet goed genoeg waren voor het korps zijn terecht gekomen in het laboratorium van de UM. Een ooggetuige heeft hierover het volgende te zeggen: ”hoewel het mij bekend was waar de dieren eindigden was het toch een schok dit met eigen ogen te zien. Herdershonden, waarvan de kaalgeschoren plekken die de hechtingen en helende wonden de ruimte gaf goed zichtbaar waren, keken met bange ogen naar de personen aan de andere kant van de tralies.”

Labradors
Rond 2014 is de Maastricht University veelvuldig in het nieuws geweest omtrent het gebruik van labradors. De dieren werden gebruikt in onderzoeken naar hartfalen, waarbij ze onder andere pacemakers geplaatst kregen. Een campagne werd gelanceerd met vele protesten en een petitie met meer dan 120.000 handtekeningen. Op het hoogtepunt kwamen er meer dan duizend mensen bij elkaar in het centrum van Maastricht om te ageren tegen deze proeven.

In augustus van datzelfde jaar werden de proeven, met op dat moment 39 labradors, tijdelijk opgeschort om de proeven opnieuw te beoordelen. Kondigde de UM vlak erna aan door te gaan met deze testen, moesten zij onder sociale druk toch terug komen op hun oordeel. Niet alleen werden de proeven met de labradors opgeschort, er zouden voortaan geen honden maar gebruikt worden bij de UM. Enkele labradors werden vrijgegeven aan dierenactivisten voor herplaatsing.

Aantallen
De hieronder geplaatste tabel laat duidelijk zien welke dieren er in 2017 zijn gebruikt bij experimenten in Maastricht. In totaal gaat het om meer dan 5000 dieren, circa 14 dieren elke dag, 7 dagen per week.

DiersoortAantallen
Muizen3407
Ratten1177
Zebravissen233
Schapen85
Konijnen68
Varkens62
Geiten47

Wat vooral opmerkelijk is aan deze aantallen is de stijging van het totaal. Proberen wetenschappers en onderzoeksinstituten al jarenlang duidelijk te maken dat het aantal dierproeven omlaag moet, stijgt het aantal dieren gebruikt voor proeven in Maastricht nog steeds. In 2016 werden er 4927 dieren gebruikt, wat een stijging betekent van 170 individuen.