Anno 2019 zijn er tal van alternatieven beschikbaar voor dierproeven. Deze alternatieven zijn al dan niet vergevorderde wetenschap waar nog steeds veel verbeteringen aan worden toegebracht. Steeds meer en meer wetenschappers schakelen over van dierproeven naar alternatieven en het is dan ook van hoogst belang dat er meer investeringen worden gedaan in het onderzoek naar, en verbetering van, deze onderzoeksmethoden.

Alternatieven
Laat het duidelijk zijn; één alternatief voor dierproeven bestaat niet. De wetenschap op dit gebied is niet zwart-wit en zal dat ook nooit worden. Het is daarom belangrijk om de manier van denken te veranderen, de manier van het vergaren van kennis. Dit is belangrijk, omdat de maatschappij ook verandert; ethiek ten opzichte van dieren begint steeds belangrijker te worden. Meer en meer mensen kiezen ervoor geen dierlijke producten meer te consumeren en de roep om een stop op dierproeven klinkt steeds luider. Diezelfde maatschappij begint daarnaast ook te accepteren dat dieren gevoel hebben, pijn kunnen lijden en stress kunnen ervaren. Mogen we individuen wel laten lijden als het anderen ten goede kan komen?

De mogelijkheden
Voor een groot aantal testen zijn er deze dagen alternatieven beschikbaar of in de ontwikkeling. Denk hierbij aan computermodellen, modellen ontworpen uit menselijk weefsel, onderzoeken op gedoneerde organen en zo verder. Een zeer vooruitstrevende vorm is de ”organs-on-chip”, ontworpen door het Harvard’s Wyss instituut. Het betreft hier menselijke cellen die zijn ontwikkeld in een ”state-of-the-art” systeem om de structuren en functionaliteit van menselijke organen na te bootsen.